Terug

Ben Kersaan

Meditatieleider van Mosterdzaad-zendo is Ben Kersaan. Hij hoort in zijn studietijd, begin jaren '80, aan kunstacademie Minerva te Groningen van docent Hans Heeren voor het eerst over Zen. Vanaf 1985 gaat hij vrijwel dagelijks Zen-meditatie beoefenen, deels ook in een groep in het, toen nog, Karmelitessen-klooster te Drachten. Na zijn verhuizing naar Emmen leidt hij van 1993 tot 1995 een meditatiegroep in een kapel van de Zusters-van-Onze-Lieve-Vrouwe, totdat de kleine congregatie wordt opgeheven en het gebouw wordt verkocht.

Illustratie uit de publicatie ‘Tien maal ademen om deze vleermuis te zijn’, een begeleidend schrift bij de gelijknamige tentoonstelling in museum 'it Bleekerhus' te Drachten, 1991

Een flink aantal jaren oefent Ben alleen, zonder begeleiding. Na weer een verhuizing, in 2006 komt hij niet ver van het International Zen Center Noorder Poort te wonen en bezoekt hij dit vanaf het jaar daarop geregeld. Voordat hij terugkeert naar Emmen woont hij er ook een aantal maanden, bij wijze van uitzondering, als leek. In die tijd, het is dan in juli 2008, wordt hij ‘officieel’ boeddhist tijdens een precepts-ceremonie en krijgt ook zijn boeddhistische naam ‘Born-in-no-Knowing’ van Jiun Hogen roshi onder wiens leiding hij Zen studeert. Daarnaast volgt hij een langdurige Zen-training waarbij hij begeleid wordt door Suigen Myoko osho. Beiden zijn leraren van het International Zen Institute (IZI).

Inmiddels woont en werkt Ben, naast zijn werk als docent kunstvakken aan een middelbare school in Emmen, sinds 2018 als beeldend kunstenaar in het voormalige schoolgebouw ‘de Bark’ te Valthe. Zijn beeldend werk wordt deels geïnspireerd door Zen en hij geeft ook een tekencursus die hij ‘Kijken-Tekenen' noemt en gebaseerd is op de filosofie uit ‘The Zen of Seeing’ van Frederick Franck plus de methode ‘Drawing on the Right Side of the Brain’ van Betty Edwards. In deze tekencursus gelden voor Ben dezelfde kernwoorden zoals die in Zen voor hem gelden: aandacht, verwondering en verbondenheid.

Agenda

Introductieavonden:
3 dinsdagen 19:30 - 21:30

Er is op het moment geen introductiecursus gepland, u kunt contact opnemen. Ga naar contact.


Vaste meditatie-avond:
woensdagavond 19:30 - 21:30


N.B.:

Doe warme kleding aan of neem een deken mee, er wordt slechts met mate gestookt.

In de zendo wordt geen schoeisel neem eventueel extra sokken mee;
voor de loopmeditatie is een paar sloffen of pantoffels prettig.