Kijken-Tekenen

Voor Ben Kersaan gelden voor zijn cursus Kijken-Tekenen dezelfde kernwoorden als voor zijn Zen-praktijk: aandacht, verwondering en verbondenheid.

"Deze cursus benadert het (leren) tekenen op een wellicht onverwachte wijze. Hij is zeer geschikt voor mensen die menen dat ze 'niet kunnen tekenen', maar het graag zouden willen leren. Het is mijn vaste overtuiging en de ervaring, dat iedereen die kan zien ook kan leren tekenen. Maar hij is zeker ook bedoeld voor mensen die al wel meer tekenen, maar het nu eens op een heel andere manier willen benaderen. Er wordt vooral verteld hoe u de belangrijkste vaardigheid voor het tekenen kunt verbeteren: het kijken. U zou deze cursus TEKENEN daarom ook heel goed een cursus KIJKEN kunnen noemen."

"In de cursus Kijken-Tekenen wordt getekend naar de werkelijkheid. Het gaat hierbij niet in de eerste plaats om een bepaalde techniek. Minstens zo belangrijk is een zekere gedachte omtrent de 'instelling' van de tekenaar tegenover het getekende object, de tekening en tegenover zichzelf. Kijken-Tekenen combineert een methodiek en een filosofie die afgeleid zijn van 'Drawing on the Right Side of the Brain' van Betty Edwards en van 'The Zen of Seeing' door Frederick Franck. Belangrijk is het meditatieve aspect in Kijken-Tekenen. De cursus wil u niet alleen beter leren tekenen, maar tracht u ook 'voorbij' het kijken en tekenen zelf te brengen en u een blik te gunnen in het wezenlijke van de dingen. Verwondering als een Weg. Niet alleen letterlijk, maar ook in figuurlijke zin zult u met andere ogen kunnen leren kijken."

"Bij de curus hoort een achtergrondinformatie, welke ook erna nuttig blijft. Het moet mogelijk zijn om na deze cursus zelfstandig verder te gaan."

Tekst en illustratie uit de publicatie ‘Tien maal ademen om deze vleermuis te zijn’, een begeleidend schrift bij de gelijknamige tentoonstelling in museum 'it Bleekerhus' te Drachten, februari 1991

N.B. Op dit moment staat er geen cursus Kijken-Tekenen op de agenda. U kunt echter wel uw belangstelling tonen. Voor inlichtingen over de cursus Kijken-Tekenen daarom: ga naar contact.