Terug

Waarom Mosterdzaad-zendo?

In 1679 verschijnt in China ‘Chieh Tzü Yüan Hua Chuan’, ofwel ‘The Mustard Seed Garden Manual of Painting’. Het is een handboek voor schilders. Het huis waar de uitgever woonde en een boekwinkeltje bestierde was piepklein en werd om die reden Chieh Tzü Yüan, Mustard Seed Garden, genoemd.

Meditatieleider Ben Kersaan is tekenaar/schilder en graficus en is van plan een klein drukkerijtje voor speciale uitgaven te beginnen. Dit en de bescheiden grootte van de zendo (er is ruimte voor vijf personen) bracht al snel de naam ‘Mosterdzaad-Zendo’. Daarbij past het bij het doel om bekendheid te geven aan het Zen-boeddhisme: uit een heel klein mosterdzaadje kan een grote plant groeien…

De naam herinnert ook aan een oud verhaal. Eens kwam een moeder, vol wanhoop en verdriet, bij de Boeddha met een dood kindje in haar armen. Ze vroeg hem om een medicijn om het kind te genezen. De Boeddha vroeg haar om hem een mosterdzaadje te brengen uit een huis waar nog nooit iemand was gestorven. Zo liet de Boeddha de moeder zelf ontdekken dat dood en verlies voor ons allen een deel zijn van het leven. Ze kon daardoor haar kind laten gaan, hoe pijnlijk dat ook was.

Agenda

Introductieavonden:
3 dinsdagen 19:30 - 21:30

Er is op het moment geen introductiecursus gepland, u kunt contact opnemen. Ga naar contact.


Vaste meditatie-avond:
woensdagavond 19:30 - 21:30


N.B.:

Doe warme kleding aan of neem een deken mee, er wordt slechts met mate gestookt.

In de zendo wordt geen schoeisel neem eventueel extra sokken mee;
voor de loopmeditatie is een paar sloffen of pantoffels prettig.