Terug

Waarom Mosterdzaad-zendo?

In 1679 verschijnt in China ‘Chieh Tzü Yüan Hua Chuan’, ofwel ‘The Mustard Seed Garden Manual of Painting’. Het is een handboek voor schilders. Het huis waar de uitgever woonde en een boekwinkeltje bestierde was piepklein en werd om die reden Chieh Tzü Yüan, Mustard Seed Garden, genoemd.

Meditatieleider Ben Kersaan is tekenaar/schilder en graficus en is van plan een klein drukkerijtje voor speciale uitgaven te beginnen. Dit en de bescheiden grootte van de zendo (er is ruimte voor vijf personen) bracht al snel de naam ‘Mosterdzaad-Zendo’. Daarbij past het bij het doel om bekendheid te geven aan het Zen-boeddhisme: uit een heel klein mosterdzaadje kan een grote plant groeien…

De naam herinnert ook aan een oud verhaal. Eens kwam een moeder, vol wanhoop en verdriet, bij de Boeddha met een dood kindje in haar armen. Ze vroeg hem om een medicijn om het kind te genezen. De Boeddha vroeg haar om hem een mosterdzaadje te brengen uit een huis waar nog nooit iemand was gestorven. Zo liet de Boeddha de moeder zelf ontdekken dat dood en verlies voor ons allen een deel zijn van het leven. Ze kon daardoor haar kind laten gaan, hoe pijnlijk dat ook was.

Agenda

Introductieavonden:
3 donderdagen 19:30 - 21:30
- er is in het najaar van 2022 tweemaal
een introductiecursus gepland:
Eerste: 29 september, 6 en 13 oktober
Tweede: 27 oktober, 3 en 10 november

Vaste meditatie-avond:
woensdagavond 19:00 - 21:00

woensdagavond 17 augustus geen
meditatie.

Mosterzaad-zendo Valthe streeft
ernaar het coronabeleid van de
Boeddhistische Unie Nederland
en IZC Noorder Poort te volgen.


Er is desinfecterende
alcohol-gel bij de voordeur.

Doe warme kleding aan of neem
een deken mee, er wordt slechts
met mate gestookt.


In de zendo wordt geen schoeisel
neem eventueel extra sokken mee;
voor de loopmeditatie is een paar
sloffen of pantoffels prettig.